- Mobil: +40 732 833 493
Ce este vivencia
- Home
- Ce este vivencia
Ce este Vivencia
Vivencia este o experienta traita cu o mare intensitate aici si acum, stimuland functiile emotionale, kinestezice si organice ale corpului.
In Biodanza vivencia are rol de integrare – este o oportunitate de exprimare a identitatii, de modificare a stilului de viata, de restabilire a ordinii biologice. Descrierea vivenciei are valoare stiintifica, stimuleaza constientizarea organismului atunci cand ne miscam, ne simtim vii, energizati – vitalizati si se creeaza un sens profund ca suntem noi insine, autentici.
Atunci cand intram intr-o vivencia nu suntem neaparat constienti ca suntem acolo pentru ca atentia noastra este focusata pe a trai experienta, pe a fi. Atunci cand gandim despre experienta, se opreste trairea si este stimulata gandirea si analiza. Vivencia inseamna sa traim experienta insasi in momentul prezent. Este cand mintea se opreste si eu sunt cine sunt cu adevarat, este o manifestare a sinelui.
In Biodanza sunt induse vivencia de fericire, pace, tandrete, senzualitate, transcendenta, impuls vital, entuziasm cu un efect armonios. De aceea in Biodanza nu exista o rationalizare, o analiza sau o interpretare a experientei. Mecanismele interne, automate ale organismului integreaza experienta si de aceea nu este nevoie de analiza. Este un proces automat, natural.
Experienta se traieste de catre corp – in organele interne, sistemul endocrin, sistemul nervos, sistemul imunitar. Constienta are rolul de a inregistra si de a rezolva problemele cu lumea exterioara. In vivencia nu exista conflict pentru ca acesta apare intre constienta si lumea exterioara.
Liniile din Vivencia:
- Vitalitate – stimuleaza sistemul nervos automat (simpatic si parasimpatic), starea de echilibru (homeostazia), instinctul de conservare (lupta sau fugi) si sistemul imunitar determinand nivelul de sanatate si stimuland dorinta de a trai, sentimentele interioare de fericire si de entuziasm
- Creativitate – stimuleaza exprimarea inovativa a impulsurilor si capacitatea de a crea miscare
- Afectivitate – include ritualuri de conectare, dansuri de exprimare emotionala si solidara care permit reeducarea afectiva si accesarea trairilor de iubire si de prietenie
- Sexualitate – stimuleaza senzatiile si miscarile care au legatura cu senzualitate, erotism, identitate sexuala
- Trasncendenta – cuprinde exercitii in natura, dansuri in apa, ceremonii cu elemente (foc, apa, aer, pamant) prin care se realizeaza conexiuni cu armonia cosmica, se incurajeaza o atitudine ecologica si se acceseaza inteligenta universala.
Liniile din vivencia se intersecteaza si fiecare persoana are tendinta de a dezvolta anumite linii si de a inhiba altele. Indicat este sa le dezvoltam pe toate. Integrarea tuturor liniilor are legatura directa cu bucuria de a trai. O integrare scazuta, are o conexiune directa cu diverse niveluri de depresie. Dorinta de a trai are ca efect diminuarea starilor depresive. Practica regulata a Biodanza si integrarea celor 5 linii este cel mai eficient instrument impotriva depresiei