BIODANZA - DANSUL VIETII – DANSAND CU VIATA

„Biodanza este despre a invata „dansul vietii” si a redescoperi „placerea de a trai””

Rolando Toro Araneda, creatorul Biodanza

Biodanza

este o EXPERIENTA PERSONALA

Ce este Biodanza:
Biodanza – dansul vietii – dansand cu viata

Biodanza este despre a simti iubirea fata de noi si fata de altii, de a ne indragosti de umanitatea din fiecare persoana, de a simti viata cum vibreaza in corpul nostru si in tot ceea ce ne inconjoara, de a ne simti vii.

Biodanza este o oportunitate de a ne reeduca afectiv, de a reinvata functiile originale ale vietii pierdute sau inhibate in timp de cenzura sociala, de prejudecati sau de inhibitii care tin de cultura.

Biodanza include exercitii si dansuri cu obiective specifice pentru a stimula vitalitatea, creativitatea, afectivitatea sau senzualitatea. Unele exercitii au un efect de reglare la nivel visceral, de reparare la nivel celular, organic, stimuleaza instinctele primare favorizand transformari interioare, vindecare si conservare a vietii. Alte exercitii stimuleaza trairi speciale, intense a perceptiei despre sine, identitate si ne dezvaluie stilurile de comunicare. Au loc schimbari afective (emotii, stari si atitudini) referitoare la modul in care comunicam si ne raportam la noi insine si la ceilalti, este incurajata solidaritatea, sentimentul de prietenie si iubirea.

Prin Biodanza sunt accesate mecanismele interioare de reglare, de vindecare si de regenerare ale corpului cu scopul de a mentine sau de a reinstaura echilibrul si sanatatea. Este stimulat potentialul nostru genetic prin accesarea inteligentei vitale, inconstiente a celulei. Exercitiile din Biodanza activeaza sistemul nervos autonom (simpatic si parasimpatic, incluzind si nervul vag), homeostazia (echilibrul intern care este conservat chiar si cand au loc schimbari exterioare, de mediu), sistemul endocrin, instinctele de conservare (lupta sau fugi), energia, impulsul de a actiona si rezistenta sistemului imunitar.

Biodanza este un sistem prin care ne integram, ne armonizam, ne sincronizam cu noi, cu altii, cu natura si cu Universul. Iesim din modelele fixe de gandire si comportament si descoperim noi alternative. Mintea, inima si corpul se aliniaza, iar gandurile, emotiile si trairile devin congruente.

Prin Biodanza revenim de la haos la ordine, de la rigiditate la flexibilitate, de la izolare la conectare, de la a fi absent sau pe „pilot automat” la a fi prezent, incepem sa ne simtim acasa atat in corpul nostru cat si in lume.

Rolando Toro Araneda, creatorul acestui sistem, spune ca: „Biodanza nu este un simplu set de exercitii muzicale sau un sistem conventional de exprimare emotionala, ci mai degraba o noua viziune asupra vietii, un proces de dezvoltare umana, integrarea identitatii, transformare interioara si dezvoltarea potentialului nostru uman. Biodanza este despre a invata „dansul vietii” si sa redescoperi „placerea de a trai”.”

Biodanza este o fuziune intre arta, stiinta si iubire. Bio (bios) inseamna viata. Danza inseamna o miscare integrata care are un inteles. Astfel se creeaza metafora: Biodanza – dansul vietii – dansand cu viata.

Ce beneficii aduce Biodanza:

– intareste sistemul imunitar – relaxare, calm, pace

– previne si reduce stresul – ajuta corpul sa reatinga starea de echilibru (homeostazie) – reechilibrare, recalibrare, armonizare si sincronizare

– intareste increderea in sine si identitatea – auto-cunoastere, observare, descoperire

– faciliteaza exprimarea emotiilor – integrare afectiva – motorie, integrare ganduri, emotii si senzatii

– imbunatateste comunicarea – invitatie de a trai o experienta

– dezvoltare personala – dans terapeutic, vindecare

– dezvolta creativitatea si spontaneitatea – eliberare, libertate

– genereaza o stare de bine si de sanatate – incantare, bucurie, extaz, iubire